Negentig mensen onwel door hitte bij Ironman Hoorn: ‘Het was druk en warm’

Negentig sporters en bezoekers zijn zondag door de hitte onwel geworden bij het sportevenement Ironman Westfriesland in Hoorn. Acht mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Vijftig van de negentig mensen hebben zich bij een EHBO-post gemeld, veertig anderen zijn door ambulancediensten gezien. Vanwege de grote hoeveelheid mensen die zich niet goed voelden door de warmte (het was op veel plekken in Nederland warmer dan 30 graden), moesten er extra ambulances naar Hoorn komen.

Volgens de veiligheidsregio zijn zowel deelnemers als mensen in het publiek onwel geworden. Twee van de acht mensen die naar het ziekenhuis zijn gebracht, waren met de fiets gevallen. De klachten van de resterende zes waren ‘warmtegerelateerd’, aldus de woordvoerder. ,,Wat er precies is gebeurd weten we niet, maar het merendeel had toch echt met de hitte te maken.”

Eerder op de dag sprak de organisatie al van tien mensen die onwel zijn geworden. ,,Er zijn veel mensen aanwezig bij het evenement en het is heel warm, dus het aantal kan ook nog oplopen later op de dag”, aldus de zegsman toen. Rond 17.00 uur was dat aantal opgelopen tot vijftig. Tegen 20.00 uur al negentig. De organisatie was zondagavond niet bereikbaar voor commentaar. De laatste deelnemers in Hoorn zijn inmiddels klaar met hun parcours.