‘Hier kunnen we ons verdriet en onze pijn delen’

Politiemensen en nabestaanden kwamen op donderdag 14 juni bijeen voor de jaarlijkse herdenking van politiemensen die tijdens hun werk om het leven kwamen. In de Tuin van Bezinning in Warnsveld stonden zij gezamenlijk stil bij de verhalen van collega’s die het hoogste offer brachten.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hield de openingsspeech. ‘Wanneer een geliefde volkomen onverwacht uit het volle leven wordt weggerukt, is dat een mokerslag die generaties lang nadreunt’, sprak de minister. ‘Het is belangrijk dat deze verhalen verteld worden. Omdat het prachtige en inspirerende verhalen zijn over moedige mensen. Maar ook omdat zo de herinnering levend wordt gehouden. En de verwerking kan doorgaan.’

Geweld tegen agenten

De herdenking werd voor de dertiende keer gehouden. In de Tuin van Bezinning staan de namen van 163 politiemensen.

Zowel de minister als korpschef Erik Akerboom sprak zijn zorgen uit over het toenemende geweld tegen agenten. ‘Het Nederlandse politiekorps heeft het afgelopen jaar geen doden te betreuren gehad en daar ben ik dankbaar voor’, zei de minister.

‘Tegelijk ben ik er diep van doordrongen dat dit niets mag afdoen aan de urgentie om iedere dag keihard te blijven werken aan vergroting van de veiligheid van

politiemensen. Want we hebben in 2017 wel meerdere gevallen van afschuwelijk geweld tegen politieagenten gezien.’

De minister wees onder meer op het incident tijdens de afgelopen jaarwisseling waarbij een collega in Leiden een complexe beenbreuk opliep. ‘Ik was nog maar net minister en ben bij hem in het ziekenhuis op bezoek gegaan.’

 

 

 

 

 

 

 

 

brontekst; Politie