‘Door te veel water te drinken kan je vergiftigd raken’: expert legt uit hoeveel te veel is

Als je te veel water drinkt, kan dat leiden tot watervergiftiging. Begin deze maand zou het drinken van 2 liter water binnen 20 minuten bijgedragen hebben aan de dood van een Amerikaanse vrouw van 35 jaar.

Lees meer: ‘Door te veel water te drinken kan je vergiftigd raken’: expert legt uit hoeveel te veel is

Vanaf hoeveel liter water kan je lichaam het niet meer aan? En wat gebeurt er dan precies in je lichaam, want water is toch gezond? Voedingsexpert Eric De Maerteleire legt uit hoeveel water je écht nodig hebt en waar je op moet letten als je plots iets te veel dorst lijkt te hebben.

,,Allereerst moet je weten dat water essentieel is voor ons lichaam”, legt De Maerteleire uit. De bio-ingenieur is lid van de Belgische gezondheidsraad en schreef meerdere boeken over gezonde voeding. ,,Het regelt de warmte, is een bouwsteen voor onze cellen, een oplosmiddel voor allerlei stoffen én het dient als glijmiddel voor ons spijsverteringsstelsel. Ons lichaam kan echt niet zonder. Daarom is het heel belangrijk dat we het water dat we verliezen via zweten, urine, ontlasting en de ademhaling compenseren door iedere dag bij te drinken. Maar heel af en toe overdrijven mensen daarin, en lopen ze zo een waterintoxicatie of watervergiftiging op.”

Hoe komt het zover dat water plots giftig wordt voor je lichaam?

,,De meest voorkomende reden om zoveel te drinken is extreme uitdroging, bijvoorbeeld door te veel te bewegen in grote hitte.” Af en toe wordt de drang naar water echter een ziekte. ,,Dokters noemen het dan potomanie. Zoiets komt voor bij mensen met een lichamelijke kwaal (zoals suikerziekte) en mensen die vochtafdrijvende middelen gebruiken. Die laatste worden bijvoorbeeld voorgeschreven bij hoge bloeddruk en hartfalen. Ook komt het in dezelfde mate voor bij mensen met een psychisch probleem. We spreken dan van ‘psychogene potomanie’. Denk bijvoorbeeld aan jongeren met anorexia nervosa, die extra veel water drinken om hun hongergevoel tegen te gaan.”

Een laatste, belangrijke oorzaak is het gebruik van drugs. ,,Het gaat dan vooral over xtc. Als je deze drug neemt, komt er meer van de stof ADH (antidiuretisch hormoon) vrij in de hersenen. Daardoor kan de gebruiker niet goed plassen, zodat het water in het lichaam blijft. Een bekend voorbeeld zijn de gebeurtenissen op Tomorrowland in het Belgische Boom. Op de editie van 2018 dronken twee meisjes te veel water door een combinatie van xtc, hoge temperaturen en dansen. Het werd hen uiteindelijk fataal.

Waarom verdraagt ons lichaam zoveel water niet?

,,Je moet weten dat het lichaam beschikt over een vochtbalans. Die is essentieel om je bloeddruk te regelen, en om een goede werking van spier- en zenuwcellen te garanderen. Als je te veel water drinkt, zal je de vochtbalans verstoren. Het bloed wordt te sterk verdund, waardoor de natriumconcentratie te laag wordt. We noemen dit ook wel hyponatriëmie. Je nieren zullen er daarom alles aan doen om dit water te elimineren.”

Bij extreem grote hoeveelheden lukt dat niet. ,,Het vocht zal naar de hersenen trekken, waardoor die stevig onder druk komen te staan. Dat kan leiden tot ernstige neurologische verschijnselen zoals migraine, troebel zicht, stuipen, diarree en spiertrillingen. In ernstige gevallen leidt dit tot een coma. In 8 procent van de gevallen overlijdt de patiënt zelfs.”

Hoeveel liter is te veel?

,,We weten niet exact hoeveel liter water giftig is voor mensen. Dat komt omdat zoiets uittesten op mensen nogal onethisch zou zijn. We weten wel hoeveel de dodelijke hoeveelheid bedraagt bij ratten, waarbij de helft dan sterft. Bij mensen komt dat omgerekend neer op 6,3 liter snel achter elkaar drinken voor een persoon van 70 kilogram.”

,,In de praktijk zijn er echter verschillende voorbeelden bekend, waar mensen al bij een kleinere hoeveelheid stierven. Zo stierf eind 2008 een Engelse vrouw na het drinken van 4 liter water in een tijdspanne van 2 uur. Zij volgde het LighterLife-dieet, waarin wordt geadviseerd om per dag slechts 530 kcal te eten en 4 liter water te drinken. Zoiets is natuurlijk totaal onaanvaardbaar.”

Hoeveel moet je dan wel drinken?

,,Hier bestaat een eenvoudig regeltje voor. Deel je lichaamsgewicht door 50. Zo krijg je de hoeveelheid water in liter die je dagelijks moet drinken. Voor een persoon van 70 kilogram is dat dus bijvoorbeeld 1,4 liter, voor een persoon van 80 kilogram is dat 1,6 liter. Met water bedoelen we trouwens producten zoals thee, koffie, bouillonsoep en het klassieke flessen- of kraanwater. Drink deze hoeveelheid voor alle duidelijkheid verdeeld over een volledige dag.”