Lachgas… het hoe en wat

Medicals4Events; voor de juiste medische zorg op elke EHBO post bij een evenementMisschien heb je mensen in je omgeving er wel eens over praten of ben je de zilverkleurige gaspatroontjes wel eens tegengekomen op straat. Wat is het precies en hoe schadelijk is lachgas voor je gezondheid?

Medicals4Events; voor de juiste medische zorg op elke EHBO post bij een evenement
Lachgas is een kleur- en geurloos gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O). Het is meestal verkrijgbaar in lachgaspatronen (voor bijvoorbeeld slagroomspuiten) maar op feesten wordt het soms via grote cylinders verkocht. Het gas wordt in ballonnen gespoten. Je ademt het gas vanuit de ballon in en uit zodat het geïnhaleerde gas zo lang mogelijk in je longen blijft.

Lachgas wordt ook als narcosemiddel gebruikt in het ziekenhuis. Dat type lachgas is van medische kwaliteit en gemengd met zuurstof.

Lachgas in ballonnen valt sinds juli 2016 onder de Warenwet; daarvoor was de geneesmiddelenwet van toepassing.

Lachgasgebruikers geven aan dat ze ook vervelende effecten merken. In het 
Grote Uitgaansonderzoek 2016
 van het Trimbos-instituut werd duizeligheid door 66 procent als bijwerking gerapporteerd. Daarnaast had een derde wel eens last verwardheid, hoofdpijn en hallucinaties. Ook misselijkheid, gevoelloosheid, tintelingen en flauwvallen komen voor. Je kunt ook makkelijker vallen. Bij evenementen en festivals zie je vaak dat jongeren aan het experimenteren gaan met drugs en dus ook met lachgas. Bij combinaties van medicijnen, alcohol en andere drugs maar ook door verkeerd gebruik komen regelmatig jongeren op de EHBO post / bij de Medicals van het evenement terecht.

Waarschijnlijk hebben deze klachten te maken met het zuurstoftekort dat ontstaat als je te weinig zuurstof inademt tijdens het gebruiken van het lachgas.

Medicals4Events; voor de juiste medische zorg op elke EHBO post bij een evenementJe ademt lachgas meestal vanuit een ballon in en uit zodat het geïnhaleerde gas zo lang mogelijk in je longen blijft. Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte, sterke roes. Vaak ga je je omgeving anders zien en klinken geluiden anders. Je kunt lacherig worden, vandaar de naam “lach” gas. Het effect treedt al snel op na inademing en houdt een aantal minuten aan.

 • Door het
  in- en uitademen in de ballon kun je tijdelijk zuurstoftekort krijgen. De langetermijneffecten van kort zuurstofgebrek in jonge hersenen zijn nog niet onderzocht.
 • Door het zuurstoftekort kan misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid ontstaan. Soms leidt het zelfs tot bewusteloosheid, waarbij je ongelukkig kunt vallen.
 • Als lachgas direct uit de slagroomspuit wordt gebruikt, kunnen je longen, mond of lippen bevriezen. Dit komt echter zelden voor.
 • Als je erg verkouden bent is het gevaarlijk om lachgas te nemen. Lachgas zet uit in lucht en je trommelvlies kan springen als je hoofd “verstopt” is. Behalve oorpijn geeft dit soms blijvende gehoorschade.
 • Verslaving aan lachgas komt weinig voor. Er zijn wel mensen die op een avond aan de ballonnen blijven zitten en niet meer kunnen stoppen.
 • Bij chronisch gebruik (maanden of jarenlang intensief gebruik) van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op; dit kan tot bloedarmoede en neurologische stoornissen leiden. Klachten hiervan zijn: tintelingen, duizeligheid, verdoofd gevoel in ledematen en pijnscheuten
  (vooral in vingers en voeten).
 • Vooral veganisten lopen sneller risico op het ontwikkelen van dit tekort doordat vitamine B12 doorgaans gehaald wordt uit vlees, vis, melk en eieren. In mindere mate geldt dit voor vegetariërs, vooral wanneer zij zuivelproducten mijden. Bij vroege opsporing van een vitamine B12 tekort zijn de klachten omkeerbaar met de juiste behandeling.
 • Sinds 2000 bestaat het vermoeden dat er kleine hoeveelheden van andere stoffen in lachgaspatronen kunnen zitten. Daarnaast kunnen minuscule stukjes metaal van de patroon zelf meekomen in een ballon. Bij consumptie van 1 ballon krijg je niet zoveel van die metalen deeltjes binnen, . Maar bij comsumptie van meerdere ballonnen kun je een grotere hoeveelheid metalen deeltjes binnen krijgen. Het is onbekend wat dit betekent voor de gezondheid.

 

Medicals4Events; voor de juiste medische zorg op elke EHBO post bij een evenement

Veilig gebruiken van lachgas kan niet. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet. Gebruik je toch? Lees dan deze tips en verklein de risico’s.

 • Ga altijd zitten als je lachgas gebruikt.
 • Zorg dat je handen leeg zijn en maak je sigaret uit.
 • Neem lachgas uitsluitend uit ballonnen en nooit rechtstreeks uit een slagroomspuit. Daarmee voorkom je zuurstofgebrek, maar ook dat je lippen. mond of longen bevriezen.
 • Adem altijd eerst goed in voordat je een ademteug neemt uit een ballon. En wissel een teug lachgas altijd af met gewone lucht om zuurstoftekort te vermijden. Adem niet meer dan 3 of 4 keer in de ballon. Dan heb je al het lachgas al opgenomen. Vaker in de ballon ademen zorgt alleen voor meer zuurstoftekort.
 • Neem geen lachgas als je erg verkouden bent. Lachgas zet uit in lucht en je trommelvlies kan springen als je hoofd “verstopt” is. Behalve oorpijn geeft dit soms blijvende gehoorschade.
 • Stop als je hoofdpijn krijgt of misselijk wordt.
 • Combineer niet met alcohol, GHB of andere verdovende middelen, dit versterkt het verdovende effect van lachgas en verhoogt de risico’s.
 • Gebruik geen lachgas als je zwanger bent of wilt worden.
 • Probeer niet meer dan 5, max 10 ballonnen per gelegenheid te gebruiken. Gebruik niet elke week, maar 1x per maand of liever minder. Dit om de kans te verkleinen op een vitamine B12 deficiëntie
  veroorzaakt door N2O.

Medicals4Events; voor de juiste medische zorg op elke EHBO post bij een evenementIn een patroon zit altijd even veel lachgas en per ballon gaat er 1 patroon in. De lachgas in de ballon heb je na 4 keer inademen zo goed als helemaal opgenomen. Ongeveer de helft van de gebruikers neemt tussen de 2 en de 5 ballonnen per keer, 13% houdt het bij eentje, 10% zit op 10-20 ballonnen per keer en 3% meer dan 20.

Het gebruik van tien ballonnen met lachgas zou overeenkomen met de hoeveelheid lachgas die toegediend wordt bij een anesthetische behandeling van een kwartier met 50% lachgas. Dit wordt gezien als recreatief gebruik: minder dan tien lachgasballonen per gebeurtenis, maandelijks of minder. Bij deze dosering worden er geen gezondheidseffecten gevonden, ook niet op de lange termijn.

Over het algemeen geldt dat het combineren van drugs extra riskant is. De effecten van combinaties zijn bovendien niet goed te voorspellen. Combineren betekent meer risico lopen.

 • Lachgas gecombineerd met alcohol, GHB of andere verdovende middelen versterkt het verdovende effect van lachgas. Dit vergroot de risico’s.
 • Lachgas wordt soms ook gecombineerd met middelen als ketamine of XTC om de werking te versterken. Je hebt grotere kans op problemen met je gezondheid.

Medicals4Events is gespecialiseerd in medische zorg bij evenementen en zorgt voor deskundige hulp op de EHBO post van een evenement, groot of klein, goede kennis en materialen zijn nodig om de juiste medische zorg te kunnen bieden.
Neem vrijblijvend contact met ons op:
Medicals4Events
mail @ Medicals4Events.nl
Tel: 088 054 0310