Tientallen studenten doodziek op studiereis in Milaan: ‘Een reis om nooit te vergeten’

Een dramatisch verloop van een studiereis van het Hout en Meubileringscollege (HMC) naar Milaan! Van de groep van ruim honderd studenten de MBO-vakschool zijn er zo’n dertig flink ziek geworden, waarschijnlijk door het Norovirus. Een deel van hen belandde zelfs in het ziekenhuis. De studenten vertrokken naar Milaan voor een grote vakbeurs tijdens de Design Week.  De volgende dag werden een paar van hen een beetje misselijk,’ vertelt teamleider van het HMC Stephan Welie. ‘Al snel kregen steeds meer studenten last van buikpijn, misselijkheid en overgeven.’

Ziekenhuis
Woensdag hadden al zo’n dertig studenten ernstige klachten. Ook vier van de elf begeleiders waren ziek. Reden om medische hulp in te schakelen. Daarop moesten zestien studenten met ambulances mee naar het ziekenhuis. ‘Gelukkig kon het merendeel een paar uur later diezelfde avond nog naar huis,’ vertelt Welie. Vandaag verliet de laatste student van die groep van zestien het ziekenhuis. Toch belandden ook vandaag weer een student en een begeleider in het ziekenhuis.

Norovirus
Uit bloedtesten blijkt inmiddels dat de studenten ziek zijn geworden door een virus, waarschijnlijk het Norovirus. De meesten zullen vandaag nog deel kunnen nemen aan het programma en toch nog iets kunnen proeven van de Design Week. In de Italiaanse pers zijn berichten verschenen over honderden zieken door een voedselvergiftiging, maar volgens Welie klopt dat dus niet.

Zaterdagochtend komt de groep volgens planning weer naar Amsterdam. ‘Het is in ieder geval een reis om nooit te vergeten,’ stelt Welie.