Kamervragen over welzijn deelnemers hardloopevenement marathon Rotterdam

Er zijn kamervragen gesteld over de marathon in Rotterdam. PvdA-kamerlid Verbeet wil weten of minister Hoogervorst van Volksgezondheid een medische keuring verplicht gaat stellen bij zware sportevenementen.Bij het hartloop evenement overleed een 41-jarige Duitser vlak voor de finish aan acute hartproblemen. Ook drie andere deelnemers moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen in verband met hartklachten.
De organisatie van de marathon in Rotterdam overweegt nu een voorlichtingscampagne te beginnen over hartproblemen. Die zou deelnemers moeten aansporen om zich vooraf medisch te laten keuren. Volgens John van Ochten, de eindverantwoordelijke arts van de Rotterdam Marathon, is het logistiek onmogelijk om alle deelnemers vooraf op hartfalen te onderzoeken. Hij ziet meer iets in het idee om mensen zelf een sceeningslijstje te laten invullen. Op basis van de uitslag van dit vragenlijstje zouden mensen zelf moeten beslissen of zij zich verder willen laten onderzoeken.