Studenten roeivereniging Triton massaal ziek na overwinningsduik in Amsterdam-Rijnkanaal

UTRECHT – Studenten van roeiclub Triton zijn massaal ziek geworden nadat de club zondag de roeiwedstrijd Varsity won. Om de overwinning te vieren sprongen zo’n honderd toeschouwers het Amsterdam-Rijnkanaal in. Volgens de GGD zijn vijftig van hen daarna ziek geworden.

“Ze hadden last van braken en diarree”, vertelt Frits Woonink van de GGD in Utrecht. “De meest waarschijnlijke oorzaak is het norovirus. Maar het kan ook het roto- of adenovirus zijn.”

“Waarschijnlijk hebben ze water binnengekregen toen ze die duik in het water maakten. En daar zat dat virus dan in.” Ook een bacteriĆ«le infectie is volgens de GGD nog niet uit te sluiten, maar een virus ligt het meest voor de hand.

UITZIEKEN

Een huisarts schakelde dinsdag de GGD in nadat een zieke student zich daar meldde. Die vertelde dat het waarschijnlijk om tientallen zieke studenten gaat. De GGD besloot daarop een onderzoek in te stellen. “We hebben paar studenten gevraagd om wat ontlasting op te sturen”, zegt Woonink. Vooralsnog blijft het gissen wat de ziekteverwekker is geweest. “Van de studenten hebben we nog niets vernomen sindsdien.”

Studenten die ziek zijn geworden hoeven zich geen zorgen te maken. “In het algemeen gaat het vanzelf over. Als het een virus is, is het een kwestie van uitzieken. Zorgen dat je niet uitdroogt, genoeg drinken. Als het een bacterie zou zijn, wat niet waarschijnlijk is, dan zou je nog aan antibiotica kunnen denken. Maar dan moet je wel heel erg ziek zijn.”

NIET VERSTANDIG

De GGD benadrukt nog maar eens dat het geen goed idee is om een duik te nemen in niet-officieel zwemwater. “Maar deze traditie van Triton bestaat al 136 jaar, hebben de studenten ons verteld. Wij bestaan als GGD nog maar 106 jaar. En wij zeggen al 106 jaar dat je dit niet moet doen, in niet-goedgekeurd zwemwater duiken. Maar goed, hun traditie is ietsje ouder. Maar wij blijven zeggen: het is niet zo verstandig om dit te doen.”