Kokosolie is goed voor hart en bloedvaten!

De American Heart Association demoniseert kokosolie al decennialang, terwijl deze in de gezondheidssector beschouwd wordt als een gezond vet. Vanwaar deze controverse? Een recente review concludeerde dat het bewijs tegen kokosvet gebaseerd is op studies van slechte kwaliteit. Meestal met gebruik van geraffineerd kokosvet: ongezond, net als andere geraffineerde oliĆ«n. 

Een Britse studie pakte het beter aan: ruim negentig gezonde mensen werden verdeeld in 3 groepen, om elk gedurende 4 weken 50 gram extra virgin kokosolie, olijfolie of boter te verbruiken. Waarna een reeks cardiovasculaire parameters vergeleken werden met de startwaarden. 
Kokosolie bleek, net als olijfolie, LDL-cholesterol helemaal niet te verhogen. Bovendien verbeterde kokosvet, in vergelijking met boter, ook volgende waarden: HDL-cholesterol, bloedglucose, ontstekingsmarker CRP, en diastolische (laagste) bloeddruk. 

Olijfolie bevat veel mono-onverzadigde vetzuren (Omega 9), boter en kokosolie vooral verzadigde vetzuren. Maar bij kokosvet zijn dit wel voornamelijk middellange vetzuren (vooral laurinezuur) die anders gemetaboliseerd (stofwisseling) worden, en heel wat gezondheidseffecten hebben.