Moordonderzoek Lowlands een succes

Een onderzoek dat door het Nederlands Forensisch Instituut werd uitgevoerd op Lowlands heeft bruikbare informatie opgeleverd voor moordonderzoeken. De resultaten van de test zijn donderdag bekendgemaakt. 

Festivalgangers kregen in 2016 verf op hun handen en moesten daarna een pop met een kussen ‘vermoorden’. Door het smoren van de pop bootsten ze een verstikkingsmoord na. Ook kregen bezoekers de opdracht om met verf aan hun handen de sloop van een kussen te verschonen.

De gemaakte verfsporen werden daarna met elkaar vergeleken. Onderzoekster Anouk de Ronde wilde zo het onderscheid tussen de twee handelingen en bijbehorende sporen ontdekken.

Met behulp van de onderzoeksresultaten kon De Ronde een model ontwikkelen, schrijft ze in het onderzoeksrapport. Hiermee kan met 98,8% zekerheid gezegd worden of de vingersporen op een plaats delict wijzen op moord of slechts op het verschonen van een sloop.